4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

5η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου Αθήνας

  • Toyota Prius Η δεύτερη γενιά του υβριδικού Prius αποτελεί το όχημα που υιοθετεί για πρώτη φορά τη φιλοσοφία Hybrid Synergy Drive. Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία, η τεχνολογία αυτή, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή 0,26 (!), εξασφαλίζει καλές επιδόσεις (10,9 δλ. από στάση ως τα 100 χλμ./ώρα), διατηρώντας, παράλληλα, σε εντυπωσιακά επίπεδα την κατανάλωση, που φτάνει τα 4,3 λίτρα/100 χλμ. στο μικτό κύκλο, ενώ επιτυγχάνεται εκπομπή ρύπων μειωμένη κατά 40% συγκριτικά με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές νόρμες που θα ισχύσουν από το 2005.

  • Ford C–Max Η πρώτη πολυμορφική απόπειρα της Ford στη μικρομεσαία κατηγορία των πολυμορφικών παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους. Το C-Max, με το γνωστό 1.800άρη της εταιρείας, που, για την περίσταση, αποδίδει 120 ίππους, φιλοδοξεί να πάρει ένα μερίδιο από την κατηγορία του, ανάλογο με αυτό του μικρομεσαίου Focus. Αναμένεται στις αρχές του 2004.

  • Opel Astra Λίγο πριν αρχίσει η διάθεσή του στην εγχώρια αγορά (σ.σ.: εντός του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς), το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το Opel Astra. Το νέο μικρομεσαίο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας διαθέτει πολλά hi-tech στοιχεία, που διαμορφώνουν ένα ασυνήθιστο για τα δεδομένα της κατηγορίας τεχνολογικό επίπεδο. Η γκάμα των βενζινοκινητήρων με τους οποίους θα εφοδιάζεται ξεκινά από το γνωστό κινητήριο σύνολο των 1,4 λίτρων με ισχύ 90 ίππους και φτάνει ως το δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο, που αποδίδει 200 ίππους.

Θετικό βήμα

Χωρίς βέβαια την εμβέλεια της αντίστοιχης έκθεσης της Φρανκφούρτης και ίσως χωρίς το τεχνολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτή του Τόκιο, η Διεθνής Έκθεση Aυτοκινήτου της Αθήνας παρουσιάζει, πριν ακόμα την ενηλικίωσή της (φέτος κλείνει τα δέκα της χρόνια), σημάδια ωρίμανσης.

ΜE καθολική ανταπόκριση των αντιπροσωπειών (μοναδικές εξαιρέσεις, η Renault και η Porsche), η 5η Διεθνής Έκθεση της Aθήνας υποσχόταν από την αρχή ότι θα ήταν η πιο ενδιαφέρουσα απ’ όλες τις προηγούμενες. Kάτι που αποδείχθηκε από τη μεγάλη προσέλευση του κοινού, που έφτασε τους 200.000 επισκέπτες.
Το ενδιαφέρον, βέβαια, συγκέντρωσαν οι πρεμιέρες -για τα ελληνικά δεδομένα- σημαντικών μοντέλων, όπως του μικρότερου Cuore, των Golf και Astra και της εντυπωσιακής σειράς 6 της BMW, που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους από τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ το... κερασάκι στην τούρτα ήταν μερικά ενδιαφέροντα πρωτότυπα. Σε οργανωτικό επίπεδο, ο χώρος του πρώην Aνατολικού Aεροδρομίου, εκτός του ότι πρόσφερε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, έλυσε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της στάθμευσης, αλλά και αυτό του κυκλοφοριακού κομφούζιου που δημιουργούνταν στην παραλιακή λεωφόρο έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο τα παλαιότερα χρόνια. Πάντως, η άποψή μας ότι κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει ένας πραγματικός εκθεσιακός χώρος με την απαραίτητη υποδομή, που να μπορεί να φιλοξενήσει ένα ανάλογο γεγονός, παραμένει.

Aλλά...
Σίγουρα, η ικανοποιητική δόση «action» στην έκθεση, με δραστηριότητες όπως το δικό «μας» 4T-Safetrack με τη μικρή και τη μεγάλη «αράχνη», την πίστα 4x4 και τη δυνατότητα δοκιμής από το κοινό πολλών από τα μοντέλα της έκθεσης, λειτούργησε σε πολλά επίπεδα θετικά. Όμως (χωρίς διάθεση γκρίνιας), δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι δε δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στον ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας. Τι άλλο δείχνει το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι τοποθέτησαν «διακοσμητικούς» συνοδούς στα διαθέσιμα για «test drive» αυτοκίνητα, αφήνοντας, έτσι, περιθώριο σε πολλούς να εκμεταλλευτούν τη διαδικασία για να αποδείξουν, με τρόπο υπερβολικό, τις οδηγικές ικανότητές τους (που, βέβαια, μόνο oι ίδιοι διαπίστωναν), ενώ και στην πίστα 4x4 διαπιστώσαμε ότι η χρήση ζώνης αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια των συμμετεχόντων; Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να επισημάνουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή σε λεπτομέρειες που, εκτός του ότι μπορεί να αμαυρώσουν τη γενικότερα καλή εικόνα της διοργάνωσης, λειτουργούν αρνητικά σε επίπεδο παραδειγματισμού από ανθρώπους που θεωρούνται ειδικοί._ Σ. Σ.